Matka yhdyskuntatyön ytimeen

lis-3211lis-5953lis-5957

Tuomo Kokkonen, sosiaalityön yliopistonopettaja

Käydessäni Erasmus-opetuksenvaihdossa Lissabonissa sijaitsevassa ICTE-yliopistossa minulle tarjoutui mahdollisuus viettää iltapäivä tutustuen paikalliseen yhdyskuntatyöhön. Vierailuni kohteena oli kaupungin laidalla sijaitsevassa köyhässä lähiössä toimiva katujalkapalloon keskittynyt nuorten miesten parissa työskentelevä sosiaalityön projekti. Projektissa työskentelee neljä nuorta sosiaalityöntekijää.

Yliopistolta tähän Pontinhan alueella olevaan lähiöön ei ole kuin viiden minuutin automatka, mutta henkisesti alue on etäällä Portugalin suurimman kaupungin urbaanista sykkeestä. Projektin vetäjä Marta Mateus kertoo minulle, että alueella asuu paljon romaneja sekä Afrikasta muuttaneita pakolaisia. Juuri kukaan alueen asukkaista ei käy laillisesti työssä vaan he elävät sosiaaliturvan varassa sekä rikoksista, erityisesti huumekaupasta, saamillaan varoilla. Myös väkivalta on lähiössä yleistä, eikä poliisikaan puutu kuin kaikkein vakavimpiin rikoksiin

Projekti käynnistyi aikoinaan katujalkapallolla koska se oli jotakuinkin ainoa tapa luoda yhteys alueen nuorisoon. Nykyisin jalkapalloa pelataan yleensä kolmena päivänä viikossa. Martan mukaan katujalkapallo on säilynyt heidän toimintansa ytimessä koska sen harrastaminen ei vaadi muita välineitä kuin pallon ja paikan jossa pelata. Jalkapallon kautta miesten on helppo tulla mukaan ja toimintaan ja liikunta on miehille myös luonteva tapa ilmaista itseään ja olla vuorovaikutuksessa toistensa kanssa.

Jalkapallo ei ole kuitenkaan projektin ainoa toimintatapa. Päivittäin hanke pitää yhden kerrostalon alakertaan kunnostamiaan tiloja auki klo 14-20. Tiloissa alueen miehillä on mahdollisuus viettää aikaa sekä käyttää tietokoneita. Tavoitteena on tukea koulutehtävien tekemistä sekä ohjata nuoria miehiä elämän ongelmissa. Joka päivälle on myös tarjolla pieni tiedonhankintatehtävä johon etsitään tietoa netistä. Vierailuni aikana nuoret tutustuivat Ruotsiin.

Keskustelumme aikana kiertelemme lähiön taloja. Pihat ovat autioita ja roskaisia ja ensimmäisen kerroksen asuntojen ikkunat ovat usein rikki. Monet ovat suojanneet kotinsa ikkunoihin sijoitetuilla kaltereilla. Asunnoista kuuluvat perheväkivallan äänet eivät ole myöskään harvinaisia. Välillä Marta pysähtyy katsomaan graffiteja ja kysyy, että onko tämmöistä myös Suomessa? Vastaan empien, että on ja ei. Suomessakin monet lähiöt ovat pahimmillaan huonossa kunnossa turvattomia, mutta toisaalta viranomaisten ote huono-osaisten ihmisten elämään on paljon vahvempi kuin Portugalissa.

Käymme kahvilla viereisessä korttelissa sijaitsevassa kahviossa jota Marta kutsuu diilereiden kahvioksi. Sisällä soi afrikkalainen musiikki ja pöydissä istuu vanhempaa väkeä kahvikuppiensa ääressä. Ulkona on nuorempia kavereita grillaamassa kanankoipia vaikka sää on pilvinen ja toisinaan sataa. Ihmetellessäni tätä saan kuulla, että kahvion edusta on vakiintunut huumeiden myyntipaikka ja grillaaminen on hyvä tekosyy oleilla siinä.

lis-3214Olot joissa Marta työskentelee kolmen kollegansa kanssa vievät ajatukseni sosiaalityön juurille, esimerkiksi siihen työhön jota Jane Addams aikoinaan teki Chicagossa. Tässä lähiössä sosiaalityö kohtaa ihmiset suoraan, ilman hyvinvointivaltion tai virkamiesmäisyyden suomaa taustatukea. Kaikkiin alueella oleviin sosiaalisiin ongelmiin on mahdoton puuttua, ja monesti sosiaalityö joutuu jopa tilanteisiin, että sen on suljettava silmänsä jotta luottamus alueen asukkaisiin säilyisi. Toisaalta työ on konkreettista ja palkitsevaa ja sen tulokset näkyvät toiminnassa mukana olevien nuorten miesten elämässä.

Lisätietoa projektista: http://www.futrua.org/

Kategoria(t): asiakastyö, osallisuus, portugali, yhdyskuntatyö. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s