Köyhät älkööt vaivautuko

Helky Häkli, sosiaalityön yliopistonopettaja

helky-3583-2Ystäväni soitti hengästyneenä. Oli kiiruhtamassa osapäivätyöhönsä, huonosti palkattuun. Valitti, ettei enää jaksa. Aamulla ei ollut löytynyt mitään, mitä suuhunsa panna. Tilillä oli ollut vielä illalla 7 euroa. Sillä meinasi hakea maitopurkin, mutta meinaamiseksi jäi. Raha olikin mennyt pankin palvelumaksuun. Hän pohti, mitä perusteellisen väärää oli tehnyt elämässään, että ahdinko jatkui vuodesta toiseen. Ystävä lopetti puhelun:  ”kohta minäkin kyllä laitan henkilökohtaista –palstalle ilmoituksen, että etsitään puolisoa, köyhät älkööt vaivautuko!”

Tutkimusraportista luen, että Suomessa on noin 100 000 köyhyysrajan alapuolella elävää ikääntyvää naista. Eräs heistä kommentoi rahatilannettaan ”hengissä pysyy, muttei voi elää”. Toisen tutkimuksen mukaan sairasloman tai työttömyyden pitkittyessä ja etenkin mielenterveyden murruttua syntyy kohtuuton taloudellinen tilanne.

Älä sano ystävälleni, että on hyvä sosiaaliturva. On ehkä ollut. Kysy sen sijaan, onko hänellä varaa hakea lääkkeensä. Kysy, miltä tuntuu ruokakaupan kassajonossa, kun miinussaldoinen pankkikortti ei toimikaan tai miltä tuntuu vedättää jatkuvasti laskujen maksamista ja parturissa käymistä. Ystäväni ja tuhannet hänen kaltaisensa eivät voi odottaa maailman konfliktien ratkeamista, kotimaan talouden elpymistä ja toisiaan seuraavia vaalikausia. He tarvitsevat apua tänään. Nykyisen terveysintoilun keskellä mieleeni juolahtaa kristityn oikea paasto: ”.. että avaatte vääryyden siteet… että särjette kaikki ikeet. Eikö tämä: että taitat leipäsi isoavalle ja viet kurjat kulkijat huoneeseesi, kun näet alastoman, vaatetat hänet etkä kätkeydy siltä, joka on omaa lihaasi…”

Mutta – köyhät älkää vaivautuko! Älä sinä, joka muutenkin aina autat yli varojesi. Sinä, jolla on jaettavaa, jaa liiastasi lähellä olevalle. Ja sinä, jolla on kykyä nousta politiikan barrikadeille, tee se.

Kategoria(t): köyhyys, politiikka, sosiaalihuolto, sosiaalitarkkailija. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin: Köyhät älkööt vaivautuko

 1. roivire sanoo:

  Reblogged this on ROIVIRE and commented:
  Ja sinä, jolla on kykyä nousta politiikan barrikadeille, tee se.

 2. Nimetön sanoo:

  Pitää paikkaansa. Etenkin eronneet pienituloiset naiset ovat pulassa. Vuokrat ovat korkeita ja sekä palkat että sosiaaliturva matalia. Asumistuki pitäisi laskea netto- eikä bruttotuloista ja sitä pitäisi reilusti lisätä. Tai sitten pienistä, alle 1500 euron tuloista ei pitäisi ottaa lainkaan veroa.

 3. Miten turhalta tuntuu mennä soskuun josta ei oikeasti saa mitään vaan maskaa sekin lysti pankkikuitteineen ja ajan hukkineen.
  lapsen aknssa vielä onnistuu, mutta 480€ pitä riittää laskuihin JA elämiseen.
  Joka väität muuta, tee minunkin puolesta semmoinne hakemus että saa, jotta voi elääkin. *ei jaksa

 4. jeannedarch sanoo:

  Ja vielä enemmän olisi köyhyysrajan alimmalla viivalla naisia, jos kaikki kulissiliitoissa elävät uskaltaisivat vaihtaa siitä kärsimyksestä toisenlaiseen köyhyyteen…….

 5. jouni rajala sanoo:

  Tai ottaa kunnon miehen , enpä minäkään tunnu kelpaavan , kun en ole jännä narsisti , enkä ole ainut , että osittain turha valittaa ..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s