Tarvitaanko meitä sosiaalityöntekijöitä enää?

vaikuttaminen-1156Kevään mittaan Sosiaalitarkkailijassa julkaistaan sosiaalityön maisteriopintoihin sisältyvän Sosiaalityö ja vaikuttaminen -kurssin työskentelyssä syntyneitä kirjoituksia. teoreettisten aiheiden ohella kurssilla paneudutaan myös sosiaalityön sanoman näkymiseen mediassa. Osa Sosiaalityö ja vaikuttaminen -kurssia on yksin tai ryhmässä kirjoitettu yleistajuinen mielipidekirjoitus jostakin sosiaalityön tärkeästä kysymyksestä.

 

Teksti: Satu Hiltunen, Hanna Paananen ja Heidi Telkki

Uuden sosiaalihuoltolain mukaiset uudistukset astuvat voimaan 01.04.2015 ja sen myötä meillä sosiaalityön opiskelijoilla syntyi huoli sosiaalityön asemasta tulevaisuudessa. Tuoko uusi laki tarkoittamiaan parannuksia sosiaalityöntekijöiden työtilanteeseen erityisesti lastensuojelussa vai tapahtuuko käytännössä niin, että kunnat näkevät tiukassa taloustilanteessa lain uudistuksen mahdollisuutena säästää palkkakuluissa, kun aiemmin sosiaalityöntekijöiden tekemä arviointityö voidaan siirtää heikompipalkkaisille sosiaaliohjaajille? Arvostavatko kunnat sitä koulutusta ja ammattitaitoa, jonka sosiaalityöntekijät ovat usean vuoden yliopistokoulutuksella itselleen hankkineet?

Uuden lain mukaan mahdollisesti sosiaalihuoltopalveluiden tarpeessa olevalle tehdään aluksi palvelutarpeen arviointi. Arvioinnin tekijällä tulee olla tarkoituksenmukainen sosiaalihuollon ammatillinen kelpoisuus, mutta laki ei määritä tätä työntekijän kelpoisuutta tarkemmin. Kunnan vastuulle jää arvioida, mikä koulutus on riittävä tämän arvion tekemiseen. Kuitenkin erityistä tukea tarvitsevan lapsen arvioinnissa tulee olla työntekijä, jolla on sosiaalityöntekijän kelpoisuus. Kysymmekin, kuka määrittelee ja arvioi, mikä lapsi on erityisen tuen tarpeessa ja ketkä näistä lapsista tarvitsevat lastensuojelun asiakkuutta? Väheksymättä sosiaaliohjaajien ammattitaitoa, pohdimme riittääkö heillä ammattitaitoa arvioida sosiaalipalveluiden tarpeessa olevan asiakkaan tuen tarpeita. Onko olemassa vaara, että käytännössä arviointityötä tekevävät sosiaaliohjaajat, ja sosiaalityöntekijän osana on vain allekirjoittaa päätökset tuntematta asiakasta niiden asiakkaiden kohdalla, joiden asioiden hoitoon laki velvoittaa sosiaalityöntekijän kelpoisuuden omaavan henkilön?

Lain myötä myös sosiaalityön laatua ja omavalvontaa ollaan lisäämässä. Jos työntekijä näkee puutteita oman kunnan palveluntarjonnassa tai muussa sosiaalityön laadussa, on työntekijä itse ilmoitusvelvollinen Aluehallintovirastolle. Arveluttavaa tässä on se, miten kunnan toiminnan valvonta voidaan sälyttää yksittäisen työntekijän vastuulle. Sosiaalityöntekijät ovat jo nyt usein vaikeassa asemassa, kun he yrittävät rahoista päättäville tahoille perustella asiakkaiden tarvitsemia kalliita palveluita. Varsinkaan määräaikaisissa työsuhteissa olevilla on tuskin kritisoida työnantajaansa.

Sosiaalihuoltolaki tarjoaa mahdollisuuden tehdä asiat hyvin ja panostaa ennaltaehkäisevään työhön. Lain tavoitteena on vähentää lastensuojelun asiakasmääriä ja siitää sosiaalihuollon painopistettäkorjaavista toimista hyvinvoinnin edistämiseen ja varhaiseen tukeen. Tämän myötä erityisesti lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärät toivottavasti vähenevät. Tämä tuo mukanaan mahdollisuuden antaa enemmän aikaa työskennellä niiden asiakkaiden kanssa, jotka lastensuojelun apua tarvitsevat. Toivottavasti kunnat osaavat käyttää tämän mahdollisuuden oikein ja järjestävät kunnan palvelut niin, että pääsemme hyödyntämään sosiaalityön asiantuntemustamme, kun valmistumme maistereiksi!

Kuva: Tuomo Kokkonen

Kategoria(t): asiakastyö, Ei kategoriaa, erityislapsi, palvelujärjestelmä, sosiaalihuolto, sosiaalihuoltolaki, sosiaalitarkkailija, sosiaalityö ja vaikuttaminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s