Sosiaalitarkkailijassa julkaistaan sosiaalityön maisteriopintoihin sisältyvän Sosiaalityö ja vaikuttaminen -kurssin työskentelyssä syntyneitä kirjoituksia. Kurssilla opiskellaan sosiaalityön kannalta tärkeitä vaikuttamisen kysymyksiä sekä paneudutaan sosiaalityön sanoman näkymiseen mediassa. Osa Sosiaalityö ja vaikuttaminen -kurssia on yksin tai ryhmässä kirjoitettu yleistajuinen mielipidekirjoitus sosiaalityön kannalta tärkeästä kysymyksestä.
Mira Välimaa, Tuija Hölsö ja Stiina Pylkkä
Lastensuojelua vältellään ja pelätään helposti väärien ennakkokäsitysten ja uskomusten takia. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on rikkoa sitkeässä istuvia myyttejä lastensuojelusta.
1. Lastensuojelu perheen uhkana
Lastensuojelu on saanut runsaasti julkisuutta tahdonvastaisista toimenpiteistä. Se ei aina ole myöskään onnistunut toimimaan riittävän ajoissa ja riittävällä tavalla. Huomiotta jäävät kuitenkin ne monet lapset ja perheet joiden elämään lastensuojelu on pystynyt vaikuttamaan positiivisesti, ja joiden hyvät kokemukset jäävät kertomatta. Vääristyneen julkisuuskuvan ja ennakkoluulojen vuoksi on vaarana, ettei yhteistyöhön lastensuojelun kanssa uskalleta lähteä avoimesti ja rehellisesti, jolloin perhe voi jäädä ilman tukea vaikeassa elämäntilanteessa. Lastensuojelun ensisijainen tavoite on auttaa vanhempia huolehtimaan lapsestaan lapsen omassa kodissa.
2. Lastensuojelua suljettujen ovien takana
Lastensuojeluun pettyneet asiakkaat ovat esittäneet julkisuudessa huonoja kokemuksiaan, jotka ovat omiaan herättämään ennakkoluuloja lastensuojelua kohtaan. Julkisuuskuvastaan huolimatta lastensuojelun ei ole tarkoitus olla salamyhkäistä tai autoritääristä. Lastensuojelutyö on työtä, jota tehdään aina yhdessä ja yhteistyössä lapsen ja perheen kanssa. Työskentely on avointa ja asiakkaalla on oikeus pyytää omaa asiakkuuttaan koskevia asiakirjoja itselleen.
3. Lastensuojelu on yhtä kuin huostaanotto
Kiireellinen sijoitus ja huostaanotto ovat lastensuojelun viimesijaisia toimenpiteitä. Perhettä pyritään auttamaan aina ensisijaisesti avohuollon tukitoimien avulla. Näitä ovat esimerkiksi taloudellinen tuki, perhetyö, tukiperhetoiminta ja tukihenkilötoiminta. Kiireellinen sijoitus ja huostaanotto ovat toimia, jotka tulevat kyseeseen vasta avohuollon tukitoimien ollessa riittämättömiä. Valtaosa lastensuojelun asiakkaista on avohuollon tukitoimien piirissä ja useimmille se on riittävä palvelu.