Sosiaalityöntekijöiden pätevyysvaatimuksista on pidettävä kiinni!

vaikuttaminen_2016_(1_of_1)Kevään mittaan Sosiaalitarkkailijassa julkaistaan sosiaalityön maisteriopintoihin sisältyvän Sosiaalityö ja vaikuttaminen -kurssin työskentelyssä syntyneitä kirjoituksia. Kurssilla opiskellaan sosiaalityön kannalta tärkeitä vaikuttamisen kysymyksiä sekä paneudutaan sosiaalityön näkökulman ja tiedon näkymiseen julkisuudessa. Osa Sosiaalityö ja vaikuttaminen -kurssia on yksin tai ryhmässä kirjoitettu yleistajuinen mielipidekirjoitus sosiaalityön kannalta tärkeästä kysymyksestä.

Marja-Liisa Autio, Eino Tuohino ja Anu Välikangas

1.3.2016 tuli voimaan Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä. Lain 7§ mukaan “Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto myöntää hakemuksesta oikeuden harjoittaa sosiaalityöntekijän ammattia laillistettuna ammattihenkilönä henkilölle, joka on suorittanut Suomessa ylemmän korkeakoulututkinnon, johon sisältyy tai jonka lisäksi on suoritettu pääaineopinnot tai pääainetta vastaavat yliopistolliset opinnot sosiaalityössä.”

Laki edellyttää pätevien sosiaalityöntekijöiden rekisteröintiä ja rajoittaa oikeutta toimia sosiaalityöntekijän sijaisena. Lain 12 § mukaan oikeus toimia tilapäisesti sosiaalityöntekijän ammatissa on pätevällä sosiaalityöntekijällä ja opintojensa loppuvaiheessa olevalla sosiaalityön opiskelijalla, joka on suorittanut hyväksyttävästi sosiaalityön aineopinnot ja käytännön harjoittelun. Ennen tätä lainmuutosta sijaiseksi oli voitu palkata henkilö, jolla suoritettujen opintojen perusteella oli riittävät edellytykset hoitaa tehtävää. Muotoilu avasi oven sosiaalityön sijaisuuksiin muun muassa sosionomeille ja muiden alojen maistereille.

Uutta lakia tervehdittiin ilolla sosiaalityön ammattilaisten piirissä. Laki nostaa sosiaalityön ammatillista profiilia ja parantaa työntekijöiden osaamista. Myös sosiaalityön opiskelijan kannalta lakiuudistus on hyvä. Koulutuksen kehittäminen ja räätälöiminen työn tekemisen oheen helpottuu.

Nyt hallitus on toimenpideohjelmassaan linjannut, että sijaisten kelpoisuusehtoja tulisi jälleen väljentää. STM:n suuren valiokunnan enemmistö ehti 15.3.2016 jo kiirehtiä hallitusta tekemään asiasta esitystä. Osassa kuntia on esitetty huolta siitä, että mitat täyttäviä työntekijöitä ei saada houkuteltua palvelukseen.

Me sosiaalityön aikuisopiskelijat ymmärrämme huolen työntekijöiden riittävyydestä. Haluamme kuitenkin muistuttaa, että kouluttamattomien henkilöiden palkkaaminen sijaisuuksiin ei ole kestävä ratkaisu. Vuoden pituisiin sijaisuuksiin voitaisiin jälleen palkata henkilöitä, jotka eivät opiskele sosiaalityötä lainkaan eivätkä siten voi myöhemminkään hakea vakituista virkaa. Seurauksena olisi se, että vaihtuvuus työyhteisöissä lisääntyisi entisestään. Työntekijöiden suuri vaihtuvuus on merkittävin yksittäinen ongelma esimerkiksi lastensuojelussa. Työntekijän ja asiakasperheen välille ei ehdi syntyä luottamusta ja resursseja hukataan, kun työ alkaa aina alusta. Kelpoisuusehtojen rukkaamisen sijaan sosiaalityöntekijöiden saatavuus voidaan varmistaa kunnollisella johtamisella ja palkkauksella. Koulutuspaikkoja on jo tarpeen vaatimalla tavalla lisätty.

Kelpoisuusehtojen lieventäminen antaisi erheellisen viestin, ettei keskitetyllä koulutuksella ole sosiaalityön laadun kannalta ratkaisevaa merkitystä. Sosiaalihuoltolaki velvoittaa työntekijän puuttumaan työssään ja työympäristössään näkemiin epäkohtiin. Sosiaalityön maisterikoulutus painottaa rakenteellista ymmärrystä yhteiskunnastamme ja tähtää siihen, että koulutettu sosiaalityöntekijä kykenee valvomaan yksittäisen asiakkaan oikeuksien toteutumisen lisäksi myös sitä, että palvelut kokonaisuudessaan järjestetään lain edellyttämällä tavalla. Sote-uudistuksessa kaavailtu palvelutuotannon siirto yksityisten ja kolmannen sektorin järjestötoimijoiden vastuulle sekä julkisen palvelutuotannon yhtiöittäminen eivät valvonnan tarvetta todennäköisesti vähennä.

Kategoria(t): Ei kategoriaa, koulujärjestelmä, palvelujärjestelmä, pätevyys, politiikka, sosiaalihuolto, sosiaalityö. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s