Yhteisöllisyys lisää hyvinvointia

vaikut-0875Kevätlukukauden 2017 aikana sosiaalitarkkailijassa julkaistaan Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen sosiaalityön maisteriopintoihin sisältyvän vaikuttamisen kurssilla syntyneitä kirjoituksia. Kurssilla opiskellaan rakenteellisen sosiaalityön kysymyksiä sekä  sosiaalityön näkymistä mediassa.

 

 

Annika Heikkinen, Leena Kultalahti, Tiina Sipilä ja Tarja Takala-Hotti

Espoossa ja Oulussa on kehitetty toimintatapoja opiskelijoiden asumiseen vanhusten palvelutaloissa. Opiskelijat osallistuvat palvelutalon asukkaiden elämään, harrastuksiin ja yhdessäoloon asumisen ohella. Kainuussa sosiaalityöntekijä on muuttanut vuokrataloon, jossa asuu päihde- ja rikostaustaisia henkilöitä. Vuokrataloon perustetun lähiötuvan tarkoituksena on lisätä hyvinvointia alueelle ja olla matalan kynnyksen kohtaamispaikka.

Sanotaan, että ihminen on sosiaalinen eläin. Sanonta viittaa siihen, että ihmisellä on luontainen taipumus ja tarve tehdä yhteistyötä ja kuulua johonkin laumaan. Esimerkiksi kasvatuksella, kulttuurilla ja yhteiskunnalla on ratkaisevan suuri merkitys sille, miten tämä taipumus pääsee ihmisen elämässä todentumaan. Inhimillinen vuorovaikutus ja kuuluminen johonkin ryhmään ovat identiteetin kannalta tärkeitä peruspilareita – yhteisöllisyyden näkökulmaa ei voi siis sosiaalityössäkään liikaa korostaa.

Sosiaalinen media ja erilaisten palvelujen teknologiset ratkaisut auttavat kyllä liittymään virtuaalisiin yhteisöihin ja ne helpottavat palvelujen käyttöä, jolloin kotoakaan ei välttämättä tarvitse lähteä minnekään. Kasvokkain tapahtuvaa vuorovaikutusta on siksi aiempaa vähemmän. Ihminen ei kuitenkaan kasva ihmiseksi ilman inhimillistä kanssakäymistä. Emme usko, että sosiaalinen media pelkästään riittää tyydyttämään tätä vuorovaikutuksen tarvetta.

Olemme luoneet yhteiskunnan, jossa on liikaa yksinäisyyttä ja sen mukanaan tuomia terveys- ja sosiaalisia ongelmia. Sosiaalityön avulla pyritään lievittämään muun muassa näitä yksinäisyydestä ja osattomuudesta kummunneita sosiaalisia ongelmia tarjoamalla erinäisiä sosiaalihuoltopalveluja asiakkaille. Sosiaalityö voi olla nykyistä enemmän osallisena ihmisten hyvinvoinnin edistämisessä. Mielestämme sosiaalityön tehtävänä on toimia välittäjänä kunnioittavassa kohtaamisessa sekä yhteisöllisyyden ja voimaantumisen kokemusten saavuttamisessa. Kun sosiaalityöntekijä jalkautuu ihmisten pariin heidän omissa elinympäristöissään, palautetaan sosiaalityötä sen alkujuurille. Sosiaalityöntekijä ei ole pelkästään vain palvelutarpeenarvioija, vaan empaattinen ymmärtäjä, jonka ihminen voi kohdata ilman pelkoa oman tarvitsevuutensa torppaamisesta. Sosiaalityöntekijän jalkautuminen ihmisten pariin merkitsee myös sitä, että sosiaalityöntekijä saa ensikäden tietoa ihmisten elämästä kokonaisvaltaisemmin. Tätä kautta sosiaalityöntekijä voi paremmin toimia heikommassa asemassa olevien puolestapuhujana ja tuoda heidän ääntään kuuluviin myös päättäjätasolle.

Sosiaalityön näkökulma on nykyisellään liian kapea. Sosiaalityön asiantuntijuutta tulee laajentaa siten, että sosiaalityöntekijät ovat mukana esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa, jotta siinä huomioitaisiin ihmisten hyvinvointia lisäävä yhteisöllisyys. Alussa mainitsemamme Oulun ja Espoon toimintatapa on kuin vanhanajan naapurustotyötä. Kainuussa puolestaan tehdään sosiaalityötä kuin setlementtiliikkeessä aikoinaan. Mitä muuta käyttökelpoista voisimme löytää historiasta ja muokata sen nykyajan tarpeita varten uusiin kuosiin? Meidän viestimme on, että voisimme käyttää nykyistä tehokkaammin hyödyksi sitä inhimillistä voimavaraa, joka kiireisessä arjessa ja joskus myös sosiaalityössä pääsee unohtumaan – olemmehan toinen toisillemme se tärkein sosiaalinen tuki.

Kategoria(t): hyvinvointi, sosiaalityö, sosiaalityö ja vaikuttaminen, yhdyskuntatyö, yhteisöllisyys. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s