Laadukas palvelusuunnitelma vammaisen henkilön oikeutena

vaikut-0875Kevätlukukauden 2017 aikana sosiaalitarkkailijassa julkaistaan Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen sosiaalityön maisteriopintoihin sisältyvän vaikuttamisen kurssilla syntyneitä kirjoituksia. Kurssilla opiskellaan rakenteellisen sosiaalityön kysymyksiä sekä  sosiaalityön näkymistä mediassa.

Petra Onditi, Salla-Maria Ahtikari & Päivi Lapinoja

Kesäkuussa tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Suomi ratifioi YK:n yleissopimuksen vammaisten henkilöiden oikeuksista. Sopimuksella vahvistetaan kaikkien ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kuuluminen myös vammaisille henkilöille ja taataan mahdollisuus nauttia niistä täysimääräisesti ilman syrjintää. Sopimuksessa painotetaan itsemääräämisoikeutta ja osallisuutta. Tässä kirjoituksessa haluamme kiinnittää huomiota siihen, että itsemääräämisoikeus ja osallisuus voisivat toteutua nykyistä paremmin jo laadittaessa vammaispalvelulain mukaista palvelusuunnitelmaa. Palvelusuunnitelma on suunnitelma niistä palveluista ja tukitoimista, joita vammainen henkilö tarvitsee selviytyäkseen jokapäiväisestä elämästään.

Palvelusuunnitelma laaditaan asiakasta varten. Siksi tulee kiinnittää huomiota siihen, että asiakas pystyy osallistumaan palvelusuunnitelmansa laatimiseen. Toteuttaakseen osallisuuttaan vammainen henkilö saattaa tarvita vuorovaikutuksellista tukea, riittävää ymmärrettävää tietoa vaihtoehdoista ja valintojensa seurauksista sekä aikaa päätöksentekoon. Palvelusuunnitelman laatimisen yhteydessä työntekijän tulee kertoa asiakkaalle hänen vammaisuutensa perusteella syntyvistä oikeuksista, vaikka asiakas ei niistä osaisi kysyäkään.  Osallisuutta ei missään tapauksessa tule ymmärtää sellaisena aktiivisen kansalaisuuden vaatimuksena, jossa toimintakykyisten kansalaisten oikeudet toteutuvat samalla, kun heikompien ääntä ei kuulla. Heikoimmista huolehtiminen, heidän oikeuksiensa ja hyvinvointinsa puolustaminen on sosiaalityön vastuulla.

Toisena merkittävänä asiana haluamme nostaa esiin asiakkaan vahvuuksien korostamisen. Osallisuuden näkökulmasta on tärkeää, että ongelmakeskeisyyden sijaan vammaisen henkilön omat voimavarat ja vahvuudet tulevat palvelusuunnitelmassa esiin. Tavallisesti palvelusuunnitelmat laaditaan valmiille lomakepohjille. Valmiit lomakepohjat voivat tukea asiakkaiden yhdenmukaista kohtelua, mutta usein ne jo lähtökohtaisesti rakentavat vammaisuutta ongelmalähtöisesti. Palvelusuunnitelmia laadittaessa on tärkeää nostaa keskiöön asiakkaan mahdollisuudet ja voimavarat. Sosiaalityössä voidaan tukea asiakkaan osallisuutta kiinnittämällä huomio siihen, miten vammaisuus esitetään palvelusuunnitelmassa.

Kolmanneksi haluamme korostaa asiakkaan oikeutta tulla kuulluksi päätöksenteossa. Vammaisen henkilön kohdalla käy helposti niin, että kuullaan mieluummin häntä hoitavien ammattilaisten näkemyksiä, kuin asiakkaan omia toiveita. Näin tapahtuu varsinkin silloin, kun asiakkaan ja hoitohenkilökunnan näkemykset poikkeavat huomattavasti toisistaan. Palvelusuunnitelmaa pyritään aina rakentamaan tietyistä hyvän elämän periaatteista käsin. Kuitenkin vammaisen henkilön ajatus hyvästä elämästä tai omasta hyvästä voi poiketa radikaalilla tavalla yleisesti hyväksytyistä periaatteista. Tällöin tulee ratkaistavaksi, kenen hyvää lähdetään toteuttamaan. Esimerkkinä tästä voisi olla vaikkapa turvallisuuden varmistaminen vs. itsemääräämisoikeus.

Palvelusuunnitelma ei ole juridisesti sitova ja siinä mainittuja palveluja on erikseen haettava, mutta se luo pohjan asiakkaan palvelukokonaisuudelle. Asiakkaan todellinen osallisuus ja aito kuulluksi tuleminen vaatii työntekijältä aikaa ja huolellista paneutumista asiakkaan tilanteeseen. Vammaista henkilöä ei tule nähdä toiminnan kohteena, vaan hänelle tulee antaa mahdollisuus olla aktiivinen ja asioistaan päättävä toimija. Tällä tavoin laadittu palvelusuunnitelma voi YK:n yleissopimuksen hengessä konkreettisesti edistää vammaisten oikeuksien toteutumista Suomessa.

Kategoria(t): hyvinvointi, osallisuus, palvelu, palvelujärjestelmä, palvelusuunnitelma, sosiaalihuolto, sosiaalipalvelu, sosiaalityö, vammaispolitiikka, vammaisuus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s