Työttömien ihmisarvosta

vaikut-0875Kevätlukukauden 2017 aikana sosiaalitarkkailijassa julkaistaan Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen sosiaalityön maisteriopintoihin sisältyvän vaikuttamisen kurssilla syntyneitä kirjoituksia. Kurssilla opiskellaan rakenteellisen sosiaalityön kysymyksiä sekä  sosiaalityön näkymistä mediassa.

Pauliina Lemponen, Sanna Lehtola ja Katariina Ramberg

 

”Työttömät pois kotoa kattoon syljeskelemästä vanhuksia ulkoiluttamaan.” On helppo kommentoida, jos on itsellä ollut hyvät lähtökohdat elämään ja lähipiirissä esikuvia menestymisestä. Omavaraisuuteen kannustava kasvatusmalli ei silti kohtaa kaikkia. Kaikkien lähtökohdat eivät ole samat. Ylisukupolvisessa huono-osaisuudessa vanhemmilla ei välttämättä ole valmiuksia kasvattaa lapsistaan menestyjiä ja omavaraisia kansalaisia. Ylisukupolvisten ongelmien kierrettä voi olla vaikea katkaista. Toisaalta myös vakaassa elämäntilanteessa oleva ihminen voi joutua irtisanotuksi tai sairastua, mikä saattaa johtaa keskiluokkaisesta hyväosaisuudesta putoamiseen. Pitkäaikaistyöttömyyden vaikutukset voivat olla suuria ja vaurioittavia.

Ihmisarvoa mitataan sosioekonomisen aseman kautta. Koulutus, työ, asema työssä ja muussa vaikuttamisessa sekä taloudellinen tilanne arvottavat ihmisiä. Työttömyys leimaa. Mielestämme valloillaan on myös ajatusmaailma siitä, että työtön ei voi tai kykene olemaan mukana vaikuttamassa yhteiskunnallisiin asioihin. Kun työttömällä työn ja ammatin kautta tullut identiteetti katoaa, mitä jää jäljelle: tarpeeton ja tuottamaton yksilö. Työttömyys tuottaa häpeää ja sitä kautta toiseutta.

Toiseus on tila, jossa esimerkiksi yhteiskunta tai tietty ihmisryhmä määrittää toiset pois yhteisöstä heidän erilaisuutensa vuoksi. Pois määriteltävillä toisilla on yleensä tiettyjä valtavirran näkökulmasta ei-toivottavia ominaisuuksia. Toiseus voi olla ulkopuolelta määriteltyä toiseutta tai toiseksi itsensä tuntemista. Toiseus on ulkopuolelle jäämistä, erilaisuutta tai poikkeavuutta suhteessa johonkin toiseen.

Työttömyys halutaan edelleen usein nähdä ihmisen itse aiheuttamana, sillä ”kyllähän työtä tekevälle riittää”. Kuitenkin jokaiselta saattaa löytyä tuttuja, jotka ovat olleet työttöminä tai esimerkiksi tälläkin hetkellä jännittävät työpaikallaan yt-neuvottelujen keskellä. Työpaikan saaminen on tänä päivänä todella vaikeaa ja työttömiä on kaikilta koulutusasteilta. Emme näe myöskään ratkaisuna sitä, että korkeakoulutettu asiantuntija automaattisesti pakotettaisiin koulutusta vastaamattomaan työhön. Ajatus on epäkiitollinen ihmisarvon ja koulutuksen arvostuksen näkökulmasta.

Yhteiskunnalliset rakenteet vaikuttavat jokaisen elämään. Mikään määrä kuntoutusta tai aktivointia ei voi tätä muuttaa. Jos sosiaalipalvelujärjestelmä huomioisi paremmin ihmisten elämäntilanteiden yksityiskohdat sekä heidän kokemuksensa, itsemääräämisen kokemukset ehkä kasvaisivat ja toiseuden kokemukset vähenisivät. Ihmiselle, joka ei koskaan ole saanut hyväksyntää itsemääräämisen aloitteilleen, ei ole kehittynyt luottamusta siihen, että hän pystyy itse päättämään elämästään. Tällöin hän saattaa helposti luovuttaa vallan ulkopuolelleen ja tätä kautta edelleen ruokkia omia ja ympäristönsä negatiivisia asenteita kaltaisessaan elämäntilanteessa olevia ihmisiä kohtaan.

Itsemääräämisen tuki sosiaalipalveluista käsin voi olla keino työttömien omaan asennemuutokseen, mutta meillä kaikilla on vastuu vaikuttaa asenteisiimme toisista ihmisistä – heistäkin, joiden elämäntilanne ei ole kaltaisemme tai kuvaa käsitystämme ”kunnon kansalaisesta”. Sosiaalityön näkökulmasta ihmisarvo on mittaamaton. Jo sosiaalityön ihmisarvoa kunnioittavan koulutuksemme ansiosta me kirjoittajat ajattelemme, että elämäntilanteestaan tai erilaisista valinnoistaan huolimatta jokainen ihminen on yhtä arvokas. Jokainen voi myös vaikuttaa – itseensä ja muihin.

Kategoria(t): aktivointi, hyvinvointi, ihmisarvo, itsemäärääminen, köyhyys, osallisuus, työttömyys. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s