Arvaatko mitä työtä teen?

vaikut-0875Kevätlukukauden 2017 aikana sosiaalitarkkailijassa julkaistaan Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen sosiaalityön maisteriopintoihin sisältyvän vaikuttamisen kurssilla syntyneitä kirjoituksia. Kurssilla opiskellaan rakenteellisen sosiaalityön kysymyksiä sekä  sosiaalityön näkymistä mediassa.

Johanna Laurila, Marjo Thodén ja Mirka Johansson

Työssäni pyrin näkemään sinut kokonaisena ihmisenä ja tehtäväni on kohdata sinut tasa-arvoisesti ikään, sukupuoleen, kulttuuriin tai tekoihisi katsomatta.

Saatat kohdata minut ensimmäisen kerran kriisitilanteessa. Voit törmätä minuun silloin, kun sinä tai läheistäsi kohtaavat elämän mukanaan tuomat haasteet ja kriisit, kuten esimerkiksi sairastuminen, ulkopuolisen henkilön aiheuttama uhkan, pitkittyneen työttömyyden tuomat ongelmat, asunnottomuuden tai perheen jäsenen tuen tarpeen. Jokainen meistä voi kohdata näitä asioita elämässään.

Aina en toimi niin kuin toivoisit minun toimivan, koska työtäni ohjaavat monet lait. Pyrin kuitenkin näkemään tilanteesi kokonaisvaltaisesti sekä tukemaan sinua tavalla, joka palvelee sinua parhaiten. Tehtäväni on tarpeen tullen puolustaa sinua ja sinulle kuuluvia oikeuksia. Minä yritän tukea ja rohkaista sinua saamaan äänesi kuuluville silloin, kun sinä olet heikoilla. Työn onnistunut lopputulos vaatii meiltä molemmilta keskustelua, luottamusta, avoimuutta sekä uskoa siihen, että asiat järjestyvät. Minun tehtäväni on nähdä valoa siellä, missä kukaan muu ei sitä näe.

Koen olevani etuoikeutettu, kun kohtaan työssäni erilaisia ihmisiä, jotka opettavat minulle joka päivä jotain uutta heistä ja myös minusta itsestäni. Työssäni on tärkeää tiedostaa ja hyväksyä sekin, että kaikki ihmiset eivät koe tarvitsevansa apua ja että heillä on siihen oikeus.

Työni ei lopu tekemällä. Elän joka päivä sen tiedon äärellä, että paljon hyvää voi tehdä ja, että aina on olemassa erilaisia vaihtoehtoja ja ratkaisuja mitä voimme yhdessä toteuttaa. Joskus kuitenkin riittää pelkästään se, että istun vierelläsi hiljaa tai kysyn: ”Milloin olet viimeksi syönyt?”

En milloinkaan lakkaa uskomasta ihmiseen ja ihmisyyteen. Jokainen kohtaaminen on minulle arvokas ja tärkeä. Sosiaalityöntekijänä olen aidosti kiinnostunut ihmisistä ja elämästä. Sosiaalityö nähdään mielestäni liian usein kovin kielteisesti ja suppeasti tai pelkästään lastensuojelun tai toimeentulotuen näkökulmasta.

Kansainvälistä sosiaalityön päivää vietetään maaliskuun 21. päivä. Halusimme tämän kirjoituksen avulla tuoda esille niitä ajatuksia, joita meillä on herännyt työskennellessämme sosiaalityöntekijöinä ihmisten parissa.

Kategoria(t): asiakastyö, sosiaalityö. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s