Sosiaalityöntekijän oikeuksien julistus

femi-

 

 

 

 

 

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen sosiaalityön maisteriopiskelijat Sanna Alho, Mari Nelimarkka ja Riikka Rajala

Kuntaliiton loppuvuodesta 2017 toteuttama lastensuojelun kuntakyselyssä kävi ilmi, että kunnat ovat huolissaan lastensuojelun henkilöstön riittävyydestä. Jo vuonna 2012 Kuntatyönantajien tekemän työvoimatiedustelun mukaan kunnissa oli 11 prosentin työvoimavaje lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden osalta. Joissakin kunnissa tilanne on kriisiytynyt, esimerkiksi Paraisilla ei lastensuojelussa ole enää ainuttakaan pätevää sosiaalityöntekijää.

Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden ylikuormittuminen ja uupuminen on ollut viime aikoina usein esillä mediassa. Työssä koettu kuormittuminen vaikuttaa merkittävällä tavalla työntekijöiden jaksamiseen, työmotivaatioon ja sitä kautta asiakkaiden saamiin palveluihin. Sosiaalityöntekijän työhyvinvointi on kaikkien etu, kun työntekijä pystyy perehtymään riittävästi asiakkaan asioihin ja myös sitoutuu työhönsä ja organisaatioon. Kääntämällä huomio sosiaalityöntekijöihin ja heidän oikeuksiinsa yhteiskunnan asiantuntijoina, voidaan vaikuttaa kokonaisvaltaisesti yhteiskunnalliseen hyvinvointiin.

Olemme laatineet kymmenen teesiä sosiaalityöntekijöiden työhyvinvoinnin parantamiseksi.

  1. Sosiaalityöntekijällä on oikeus noudattaa lakia ja ammattietiikkaa poliittisten päätösten ja taloudellisten resurssien rajoittamatta.
  2. Sosiaalityöntekijällä on oikeus vaikuttaa rakenteisiin ja toimia yhteiskunnassa asiantuntijan roolissa. Hänellä on oikeus ottaa julkisesti kantaa yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi sekä syrjinnän ja epäoikeudenmukaisuuden vastustamiseksi.
  3. Sosiaalityöntekijällä on oikeus professionsa edustajana edistää sosiaalityön arvostuksen nostamista ja yhteiskunnallisen aseman tunnustamista. Sosiaalityöntekijän asiantuntemus perustuu akateemisen tutkinnon tuomaan pätevyyteen, sosiaalityöhön tieteenä sekä sosiaalityön tutkimustietoon.
  4. Sosiaalityöntekijällä on oikeus kohtuulliseen asiakasmäärään ja työn mitoitukseen. Se mahdollistaa riittävän perehtymisen sekä luottamuksellisen asiakassuhteen luomisen ja sitä kautta hyvän ja laadukkaan asiakastyöskentelyn, joka myös motivoi työntekijää.
  5. Sosiaalityöntekijällä on oikeus dialogiseen vuorovaikutukseen asiakkaan kanssa. Hänellä on oikeus perehtyä huolella asiakkaan tilanteeseen ja tehdä hyvin perusteltuja päätöksiä asiakkaan edun mukaisesti.
  6. Sosiaalityöntekijällä on oikeus moniammatilliseen yhteistyöverkostoon, joka edesauttaa eri ammattilaisten yhteistyön, ammatillisen osaamisen ja tietojen jaon avulla asiakastyöskentelyä.
  7. Sosiaalityöntekijällä on oikeus pitää huolta jaksamisestaan ja saada työhönsä työyhteisön ja johdon tuki. Tämä edellyttää kunnollista tehtävään perehdyttämistä, yksilö- ja ryhmätyönohjausta sekä mahdollisuutta vaikuttaa työtehtäviin sisällöllisesti ja määrällisesti. Sosiaalityöntekijän on voitava hoitaa työnsä laadukkaasti työaikana.
  8. Sosiaalityöntekijällä on oikeus päivittää osaamistaan ja kouluttautua lisää. Se edellyttää työskentelyssä mahdollisuutta ammatilliseen kehittymiseen ja lisäksi työhön sisältyvää säännöllistä täydennyskoulutusmahdollisuutta sekä oikeutta opinto- ja virkavapaaseen.
  9. Sosiaalityöntekijällä on oikeus työskennellä turvallisesti.
  10. Sosiaalityöntekijällä on oikeus saada työstä vaativuuden mukainen korvaus.

Kuva: Flickr Commons

 

Advertisement
Kategoria(t): asiakastyö, hyvinvointi, lastensuojelu, palvelujärjestelmä, sosiaalityö, sosiaalityö ja vaikuttaminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s