Maahanmuuttajien tarinoita kotoutumisen tueksi

ibsr_sempre_logo_4colours_print_pixel-2SEMPRE (Social Empowerment in Rural Areas) on EU:n Itä-meren alueen Interreg -ohjelman rahoittama hanke. Kokkolan ja Pietarsaaren SEMPRE -osahankkeen tarkoituksena on vahvistaa pitkäaikaistyöttömien ja vaikeasti työllistyvien maahanmuuttajien sosiaalista osallisuutta. Hanke noudattaa toimintatutkimuksen mallia, joka tarkoittaa sitä, että tutkimus tehdään suunnittelusta toteutusvaiheeseen ja raportointiin saakka yhdessä alueen toimijoiden kanssa. Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa hankkeen parissa ovat työskenneet Kati Turtiainen, Johanna Hiitola, Katri Viitasalo ja Tuomo Kokkonen. 

Sempre -hankkeessa tarkastellaan muun muassa virallisen kolmen vuoden kotoutumisajan jälkeistä aikaa ja maahanmuuttajien siirtymistä kotoutumispalveluista kaikille kuntalaisille tarkoitettuihin palveluihin. Lisäksi hankkeessä pyritään tunnistamaan rakenteissa olevia palveluiden ja työllistymisen esteitä, joiden tilalle voidaan kehittää sellaisia toimintatapoja, jotka vastaavat paremmin työttömien maahanmuuttajien tarpeisiin. Keskeisenä tavoitteena on kehittää toimintatapoja, joissa maahanmuuttajien sosiaalisen toiminnan muodot vahvistuvat ja että he voisivat itse olla palveluiden kehittäjiä ja toteuttajia ja lisäksi se, että heidän työllistymismahdollisuutensa parantuisivat.

Vuodenvaiheessa 2017-2018 SEMPRE-hanke toteutti videoita yhdessä maahanmuuttajataustaisten kuntalaisten kanssa. Kuvaajana toimi valokuvaaja Martu Väisänen. Tarkoituksena oli, että Suomessa jo muutaman vuoden asuneet muuttajat saavat itse kertoa omasta elämästään asioita, joiden ajattelevat hyödyttävän uusia muuttajia tai kannustavan ensimmäisinä vuosina. Syntyi neljä erilaista videota.

Advertisement
Kategoria(t): aktivointi, hyvinvointi, ihmisarvo, kotouttaminen, maahanmuutto, osallisuus, työttömyys. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s