Koulukodin yllätystarkastus Pohjois-Pohjanmaalla

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen sosiaalityön maisteriopiskelijat Leena Impiö ja Satu Paakkari

Nuorten Ystävät Oy:n ylläpitämä Pohjolakoti Muhoksella on ollut mediassa viime heinäkuusta saakka räikeiden väärinkäytösepäilyjen vuoksi. Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin teki huhtikuussa 2018 yllätystarkastuksen Pohjolakotiin. Tässä yhteydessä tarkastajat löysivät merkittäviä puutteita sekä lasten kohtelussa että rajoitustoimien käytössä.

Raportista käy ilmi, että henkilöntarkastusta tehtäessä lapsia on riisutettu vastoin lakia. Riisumista on Pohjolakodissa tehty myös väkisin silloin, kun lapselta on eristystilaan vietäessä vaihdettu vaatteita. Raportin mukaan lasten kiinnipitämiseen on ryhdytty kevein perustein. Kiinnipitämiseen on johtanut esimerkiksi tottelemattomuus tai jopa lapsen passiivisen vastarinnan murtaminen.

Lasten kuulemisen jälkeen tutkitut raportit tukivat lasten kuvauksia kiinnipitotilanteista. Samoin raportista selviää myös se, että jotkut Pohjolakodin ohjaajista ovat provosoineet ja härnänneet tahallaan lasta pyrkien saamaan lapsen menettämään malttinsa. Raportissa on nähtävissä, että kiihtyneessä tilassa ollutta lasta on provosoitu ja käsistä kiinni pitämällä yritetty pakottaa lapsi jatkamaan kesken jäänyttä tehtävää.

Nuoria myös rangaistiin eristämällä heidät muista sekä lähettämällä heidät huonoon käytökseen vedoten huoneisiinsa. Lapsi joutui raportin mukaan esimerkiksi kirjoittamaan hänelle annettua tehtävää uudelleen niin kauan, että lopputulos tyydytti ohjaajia. Tänä aikana lapsi ei saanut poistua huoneestaan. Raportin mukaan Pohjolakoti on rajannut laittomasti myös lasten päivittäistä liikkumista. Lapsen oikeutta käydä ulkoilemassa on rajoitettu vedoten lapsen huonoon käytökseen.

Yllätyksenä tehty tarkastus koulukotiin oli poikkeuksellinen. Se kesti kaksi päivää ja siinä pääsivät ääneen ensisijaisesti lapset itse. Aikaisemmin tarkastuksia on tehty lähinnä virka-ajalla aikuisten kesken. Lastensuojelulaitosten valvonnasta vastaavat kuntien toimielimet, aluehallintovirasto (AVI) sekä osittain  Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira).

Pohjolakodista on vuosien varrella tullut yksittäisiä kanteluita sekä aluehallintovirastoon, Valviraan että oikeusasiamiehelle. AVI onkin tehnyt Muhokselle tarkastuksia säännöllisesti, mutta vain virka-aikaan ja lapsia kuulematta. Eniten on tehty lain mukaisia lupatarkastuksia. Tarkastuksen seurauksena AVI joutuu antamaan nyt selvityksen omista valvontatoimistaan oikeusasiamiehelle.

 

Advertisement
Kategoria(t): etiikka, lastensuojelu, nuoret, palvelujärjestelmä, sosiaalihuolto, sosiaalihuoltolaki, sosiaalipalvelu, sosiaalityö. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s